Εκπαιδευτικά Νέα

Οι «έξυπνες» ειδικότητες στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικές σπουδές)
Οι «έξυπνες» ειδικότητες στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικές σπουδές)

Πανελλαδικές 2024: Οι «έξυπνες» ειδικότητες στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικές σπουδές)


H επιλογή των Ανθρωπιστικών Σπουδών δεν περιορίζει το επαγγελματικό τους μέλλον καθώς μπορεί να τους οδηγήσει σε εξειδικεύσεις που δεν είχαν φανταστεί και στις οποίες δεν έχουν άμεσα πρόσβαση από το 1ο επιστημονικό πεδίο, όπως η Υπολογιστική Γλωσσολογία, το Marketing, η Διοίκηση Επιχειρήσεων και ο Τουρισμός.
Στη Β’ Λυκείου οι μαθητές βρίσκονται για πρώτη φορά αντιμέτωποι με το σταυροδρόμι των Ομάδων Προσανατολισμού. Εκτός από τα μαθήματα Γενικής Παιδείας, καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στις Ανθρωπιστικές Σπουδές και στις Θετικές Σπουδές και να παρακολουθήσουν τα αντίστοιχα μαθήματα (Ανθρωπιστικών Σπουδών: Αρχαία, Λατινικά και Θετικών Σπουδών: Μαθηματικά, Φυσική).

 


Η διαδικασία αυτή δεν είναι καθόλου εύκολη για τους μαθητές, οι οποίοι πρέπει αφενός να γνωρίζουν καλά τον εαυτό τους (ενδιαφέροντα, ικανότητες, κλίσεις) και αφετέρου να είναι σε θέση να κλείνουν τα αυτιά τους σε προκαταλήψεις, υποδείξεις και παγιωμένες αντιλήψεις που πολύ συχνά τους απομακρύνουν από αυτό που θα ήθελαν στην πραγματικότητα να σπουδάσουν.


Όπως υπογραμμίζει στη Νικολίτσα Τρίγκα και στο ethnos.gr , η Βασιλική Κουτρούμπα, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας «τα τελευταία χρόνια, παρατηρούμε ότι μειώνεται το ποσοστό των μαθητών που επιλέγουν την Ομάδα Προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών στη Β’ Λυκείου και κατ’ επέκταση το 1ο επιστημονικό πεδίο στη Γ’ Λυκείου. Το φαινόμενο αυτό, δεν μας προκαλεί εντύπωση καθώς κυριαρχεί η προκατάληψη ότι οι σπουδές από το 1ο επιστημονικό πεδίο, δεν εξασφαλίζουν επαγγελματική αποκατάσταση».

Οι Ανθρωπιστικές Σπουδές, όμως, αναδεικνύονται ως μια εξαιρετική επιλογή για όσους επιθυμούν να αναπτύξουν μεταβιβάσιμες δεξιότητες και για όσους θέλουν να συνδυάσουν τις θεωρητικές γνώσεις τους με πρακτικές εφαρμογές και εξειδίκευση σε συγκεκριμένους τομείς. Οι απόφοιτοι αποκτούν κρίσιμες δεξιότητες όπως η αποτελεσματική επικοινωνία, η κριτική σκέψη, η συναισθηματική νοημοσύνη, η δημιουργική σκέψη, η ικανότητα συνεργασίας, η διαπολιτισμική ευαισθησία κ.ά.. Αυτές ακριβώς οι δεξιότητες τους δίνουν την δυνατότητα να μεταπηδήσουν μέσω ενός μεταπτυχιακού - που μπορεί να μην έχει άμεση συνάφεια με τις προπτυχιακές τους σπουδές - σε έναν εναλλακτικό επαγγελματικό τομέα. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να αντιληφθούν οι μαθητές ότι η επιλογή των Ανθρωπιστικών Σπουδών δεν περιορίζει το επαγγελματικό τους μέλλον καθώς μπορεί να τους οδηγήσει σε εξειδικεύσεις που δεν είχαν φανταστεί και στις οποίες δεν έχουν άμεσα πρόσβαση από το 1ο επιστημονικό πεδίο, όπως η Υπολογιστική Γλωσσολογία, το Marketing, η Διοίκηση Επιχειρήσεων και ο Τουρισμός.

Υπολογιστική Γλωσσολογία
Απόφοιτοι Τμημάτων Ελληνικής Φιλολογίας και Ξένων Φιλολογιών μπορούν να εξειδικευτούν στην Υπολογιστική Γλωσσολογία, καθώς έχουν αναπτύξει άριστες επικοινωνιακές και γλωσσικές δεξιότητες. Η συγκεκριμένη εξειδίκευση συνδυάζει την επιστήμη της πληροφορικής (υπολογιστικά συστήματα, μηχανική μάθηση, μεγάλα δεδομένα) με τη γλωσσολογία.

εκπαίδευση εκπαιδευτών ενηλίκων
Μ.Μ.Ε. και στο Marketing
Απόφοιτοι Τμημάτων Ψυχολογίας, Κοινωνικής Εργασίας, Πολιτικών Επιστημών και Κοινωνιολογίας μπορούν να εργαστούν στα Μ.Μ.Ε. και στο Marketing, επειδή έχουν κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο ανθρώπινος νους και τα κοινωνικά σύνολα και έχουν αναπτύξει συναισθηματική νοημοσύνη και ενσυναίσθηση.

Διοίκηση Επιχειρήσεων & Διοίκηση Ανθρωπίνου Δυναμικού
Απόφοιτοι Τμημάτων Νομικής, μπορούν εύκολα να μεταπηδήσουν στον χώρο των επιχειρήσεων (λ.χ. με ένα μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων ή στη Διοίκηση Ανθρωπίνου Δυναμικού), εκμεταλλευόμενοι τις δεξιότητες ανάλυσης και λήψης αποφάσεων που απέκτησαν μέσω της ερμηνείας νομικών κειμένων και της ανάλυσης νομικών ζητημάτων.

Τουρισμός
Απόφοιτοι Τμημάτων Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας και Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών μπορούν να εκμεταλλευτούν τόσο τις γλωσσικές όσο και τις πολυπολιτισμικές τους δεξιότητες και να ακολουθήσουν μία σταδιοδρομία στον τομέα του Τουρισμού. Γενικότερα, οι απόφοιτοι όλων των Τμημάτων του 1ου επιστημονικού πεδίου έχουν πολυάριθμες προοπτικές στην αγορά εργασίας διότι μπορούν να κινηθούν σε ευέλικτους τομείς, όπως η εκπαίδευση, η έρευνα, η επικοινωνία, η διοίκηση, ο πολιτιστικός και ο τουριστικός τομέας. Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι η επιλογή των Ανθρωπιστικών Σπουδών στην Β’ Λυκείου δεν είναι περιοριστική, απεναντίας αποτελεί μια ευκαιρία για τους μαθητές να αναπτύξουν τις δικές τους δεξιότητες και να διαμορφώσουν με αυτές το δικό τους ξεχωριστό μονοπάτι σταδιοδρομίας.

 

alfavita

Διαγωνισματα προσομοίωσης ΟΕΦΕ
Διαγωνισματα προσομοίωσης ΟΕΦΕ

Καλές γιορτές και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
Καλές γιορτές και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Σας ευχόμαστε χαρούμενες γιορτές, γεμάτες χαρά, αγάπη και ευημερία.
Είναι μια μοναδική ευκαιρία να ανασυνδεθούμε και να εκτιμήσουμε τις στιγμές με τις οικογένειες και τους φίλους μας.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως τα εκπαιδευτήρια μας θα παραμείνουν κλειστά από 24/12/2023 έως και 2/1/2024.

Σας ευχαριστούμε για τη συνεχή εμπιστοσύνη που μας δείχνετε.
Ανυπομονούμε να μοιραστούμε ακόμη περισσότερες στιγμές επιτυχίας και ευημερίας μαζί σας, το επόμενο έτος.

Καλές γιορτές και Ευτυχισμένο το 2024!

O Covid χτύπησε τα εκπαιδευτικά συστήματα
O Covid χτύπησε τα εκπαιδευτικά συστήματα

Πώς ο Covid χτύπησε τα εκπαιδευτικά συστήματα στον κόσμο και «γονάτισε» ακόμα και τη Φινλανδία

Πρωτοφανής πτώση των επιδόσεων στα μαθηματικά και την ανάγνωση μεταξύ 2018 και 2022
Αν κάποια χώρα διέθετε σχολεία που είχαν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσουν την πανδημία Covid-19, αυτή θα ήταν η Φινλανδία, η οποία διέθετε ήδη ένα εξαιρετικά ψηφιακό εκπαιδευτικό σύστημα που έκανε την υλικοτεχνική υποδομή τής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης εκπληκτικά εύκολη.

Ωστόσο, ακόμη και στη Φινλανδία, σύμφωνα με έρευνα των Financial Times, ο αντίκτυπος ήταν έντονος – στο Γυμνάσιο Kulosaari, για παράδειγμα, χρειάστηκε ενάμιση χρόνος για να επανέλθει η διδασκαλία σε κανονικούς ρυθμούς, αφού η φινλανδική κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τον Μάρτιο του 2020 ως απάντηση στην ταχεία εξάπλωση του Covid.


Σε αναλυτικό της δημοσίευμα στο in.gr η Νατάσα Ρουγγέρη σημειώνει ότι περισσότερο από τις ειδικές γνώσεις, αγωνίστηκαν με το πώς να μάθουν, πώς να συμπεριφέρονται σε μια ομάδα και με το τι να αναμένουν όταν έρχονται στο σχολείο. Αυτό διαχέεται στη μάθησή τους.


Αυτός ο αντίκτυπος της πανδημίας δεν ήταν μοναδικός για τους μαθητές του Häyrynen. Τα νέα δεδομένα από το τελευταίο Πρόγραμμα για τη Διεθνή Αξιολόγηση των Μαθητών του ΟΟΣΑ δείχνουν μια πρωτοφανή παγκόσμια μείωση των επιδόσεων μεταξύ 2018 και 2022.

PISA
Πρωτοφανής πτώση των επιδόσεων στα μαθηματικά και την ανάγνωση μεταξύ 2018 και 2022


Χαμηλές επιδόσεις στα μαθηματικά και την ανάγνωση
Η κατάταξη Pisa, η οποία δημοσιεύεται κάθε τρία χρόνια, αποτελεί το κύριο σημείο αναφοράς για τη σύγκριση των εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων μεταξύ των χωρών και συχνά έχει δώσει το έναυσμα για μεταρρυθμίσεις. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία, που καθυστέρησαν ένα χρόνο λόγω της πανδημίας, δίνουν μια έγκυρη και λεπτομερή εικόνα του επιπέδου διαταραχής που έχουν υποστεί τα εκπαιδευτικά συστήματα.

Τα κύρια ευρήματα είναι δραματικά. Οι επιδόσεις στην ανάγνωση και τα μαθηματικά μειώθηκαν στην πλειονότητα των εκπαιδευτικών συστημάτων μεταξύ 2018 και 2022, με τις ανεπτυγμένες οικονομίες να βιώνουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο.

Το 2022, ο μέσος 15χρονος στον ΟΟΣΑ θα υστερεί σε σχέση με τους αντίστοιχους του 2018 κατά τρία τέταρτα του έτους στα μαθηματικά και κατά μισό έτος στην ανάγνωση. Στα άλλα 44 εκπαιδευτικά συστήματα που συμμετείχαν στην έκθεση, κυρίως αναπτυσσόμενες οικονομίες, η μαθησιακή απώλεια και στα δύο μαθήματα ήταν πιο κοντά στο ένα τρίτο του έτους.


alfavita

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024
Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024

Η προθεσμία για την Αίτηση-Δήλωση υποψηφίων ορίζεται από Τετάρτη 29-11-2023 ως και Παρασκευή 15-12-2023
Οπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας, όλοι και όλες οι υποψήφιοι/ες (μαθητές/τριες και απόφοιτοι) που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2024 των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, πρέπει να υποβάλουν στο Λύκειό τους Αίτηση-Δήλωση υποψηφιότητας συμμετοχής στις εξετάσεις αυτές.


Η προθεσμία για φέτος ορίζεται από Τετάρτη 29-11-2023 ως και Παρασκευή 15-12-2023 για όλους τους υποψηφίους που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ).


Επισημαίνεται ότι η ανωτέρω προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της δεν γίνεται δεκτή καμία Αίτηση-Δήλωση.

 

alfavita

Παλαιό Φάληρο Νέα Σμύρνη