Εκπαιδευτικά Νέα

Iσοτιμία και αντιστοίχιση πτυχίων σχολών προπονητών εξωτερικού με τα πτυχία σχολών προπονητών της Γ.Γ.Α. ή της Εθνικής Σχολής Προπονητών
Iσοτιμία και αντιστοίχιση πτυχίων σχολών προπονητών εξωτερικού με τα πτυχία σχολών προπονητών της Γ.Γ.Α. ή της Εθνικής Σχολής Προπονητών

Ποια δικαιολογητικά απαιτούνται

Υπουργείο παιδείας


Τα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη από την αρμόδια Επιτροπή Ισοτιμιών του υπουργείου Αθλητισμού για την ισοτιμία και αντιστοίχιση πτυχίων ή διπλωμάτων αναγνωρισμένων σχολών προπονητών του εξωτερικού με τα πτυχία σχολών προπονητών της Γ.Γ.Α. ή της Εθνικής Σχολής Προπονητών, είναι τα ακόλουθα και ανάλογα με την ημερομηνία απόκτησης του τίτλου σπουδών:

(Α). Για διπλώματα ή πτυχία που αποκτήθηκαν πριν από τις 1-1-1990

1) Στο δίπλωμα ή στο πτυχίο να αναγράφεται ότι είναι Προπονητής (trainer - coach),

2) Οι ώρες εκπαίδευσης να είναι κατ’ ελάχιστο 50 ώρες συνολικά.

Τα ανωτέρω κριτήρια πρέπει να πληρούνται ταυτόχρονα στο σύνολό τους για τη διατύπωση θετικής γνώμης.

(Β). Για διπλώματα ή πτυχία που αποκτήθηκαν από 1-1-1990 έως και 31-12-1999

1) Στο δίπλωμα ή στο πτυχίο να αναγράφεται ότι είναι Προπονητής (trainer - coach),

2) Οι ώρες εκπαίδευσης να είναι κατ’ ελάχιστο 70 ώρες συνολικά.

Τα ανωτέρω κριτήρια πρέπει να πληρούνται ταυτόχρονα στο σύνολό τους για τη διατύπωση θετικής γνώμης.

(Γ). Για διπλώματα ή πτυχία που αποκτήθηκαν από 1-1-2000 έως 31-12-2011

1) Στο δίπλωμα ή στο πτυχίο να αναγράφεται ότι είναι Προπονητής (trainer - coach), όπως θα απορρέει επίσης και από το πρόγραμμα σπουδών που παρακολούθησε.

2) Το πρόγραμμα σπουδών να περιλαμβάνει υποχρεωτικά: α) μαθήματα Ειδίκευσης Κύκλου/Τομέα 3 (όπως ενδεικτικά αναφέρονται στον Πίνακα 1 και β) κατ’ ελάχιστο 3 μαθήματα από το σύνολο των Γενικών Μαθημάτων Κύκλου/Τομέα 1 και 2 του Πίνακα 1,

3) Οι ώρες εκπαίδευσης να είναι κατ’ ελάχιστο 100 ώρες συνολικά.

Τα ανωτέρω κριτήρια πρέπει να πληρούνται ταυτόχρονα στο σύνολό τους για τη διατύπωση θετικής γνώμης.

(Δ). Για διπλώματα ή πτυχία που αποκτήθηκαν από 1-1-2012 έως 31-5-2017

1) Στο δίπλωμα ή στο πτυχίο να αναγράφεται ότι είναι Προπονητής (trainer - coach), όπως θα απορρέει επίσης και από το πρόγραμμα σπουδών που παρακολούθησε.

2) Το πρόγραμμα σπουδών να περιλαμβάνει υποχρεωτικά α) μαθήματα Ειδίκευσης Κύκλου/Τομέα 3 (όπως ενδεικτικά αναφέρονται στον Πίνακα 1 και β) κατ’ ελάχιστο 4 μαθήματα από το σύνολο των Γενικών Μαθημάτων Κύκλου/Τομέα 1 και 2 του Πίνακα 1,

3) Οι ώρες εκπαίδευσης να είναι κατ’ ελάχιστο 130 ώρες συνολικά.

Τα ανωτέρω κριτήρια πρέπει να πληρούνται ταυτόχρονα στο σύνολό τους για τη διατύπωση θετικής γνώμης.

(Ε). Για διπλώματα ή πτυχία που αποκτήθηκαν από 1-6-2017 και μετά

1) Ο φορέας που απονέμει το πτυχίο ή το δίπλωμα να είναι Κρατική Αρχή ή να έχει την άδεια από Κρατική Αρχή Διοργάνωσης Σχολών προπονητών και έκδοσης διπλωμάτων που οδηγούν σε άδεια άσκησης επαγγέλματος προπονητή στη χώρα του φορέα.

2) Στο δίπλωμα ή στο πτυχίο να αναγράφεται ότι είναι Προπονητής (trainer - coach), όπως θα απορρέει επίσης και από το πρόγραμμα σπουδών που παρακολούθησε.

3) Το πρόγραμμα σπουδών να περιλαμβάνει υποχρεωτικά:

α) μαθήματα Ειδίκευσης Κύκλου/Τομέα 3 (όπως ενδεικτικά αναφέρονται στον Πίνακα 1 και

β) κατ’ ελάχιστο 7 μαθήματα από το σύνολο των Γενικών Μαθημάτων Κύκλου/Τομέα 1 και 2 του Πίνακα 1.

Οι ώρες, θα πρέπει να είναι κατ’ ελάχιστο 7 ώρες ανά μάθημα Κύκλου/Τομέα 1 και 2 του Πίνακα 1.

4) Οι ώρες εκπαίδευσης να είναι κατ’ ελάχιστο 300 ώρες συνολικά.

Οι ώρες εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 40% του συνόλου των ωρών (εκτός περιόδων σπουδών που ίσχυαν ή θα ισχύσουν περιοριστικά μέτρα λόγω covid-19 που μπορούν να ανέλθουν έως το 60% του συνόλου των ωρών).

Οι αποδεκτές ώρες που αντιστοιχούν στα μαθήματα του Κύκλου/Τομέα 1 και 2 του Πίνακα 1, είναι από 120 έως 180 και αντίστοιχα των μαθημάτων Κύκλου/Τομέα 3
Ειδίκευσης από 120 έως 180.

Στις ώρες των μαθημάτων ειδίκευσης κατ’ ελάχιστο το 30% αυτών πρέπει να αφορά στο πρακτικό μέρος αυτών (δια ζώσης εκπαίδευση με τη συμμετοχή του εκπαιδευομένου σε μάθημα που διεξάγεται σε αθλητική εγκατάσταση του αθλήματος).

5) Θα πρέπει να βεβαιώνεται ότι ο εκπαιδευόμενος παρακολούθησε τουλάχιστον το 95% των ωρών εκπαίδευσης και συμμετείχε επιτυχώς σε εξετάσεις ως προϋποθέσεις για τη χορήγηση του διπλώματος.

6) Τα προσόντα του εκπαιδευτικού προσωπικού θα πρέπει κατ’ ελάχιστο να είναι:

Για τα μαθήματα του Κύκλου/Τομέα 1 και 2: Διδακτικό προσωπικό ΑΕΙ ή κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο γνωστικό ή σε συναφές αντικείμενο με το αντίστοιχο μάθημα.
Για τα μαθήματα του Κύκλου/Τομέα 3 Ειδίκευσης: Διδακτικό προσωπικό ΑΕΙ ή προπονητής αθλήματος ή ειδικός επιστήμονας για ειδικά θέματα ή διαιτητής για θέματα κανονισμών.
Τα ανωτέρω κριτήρια πρέπει να πληρούνται ταυτόχρονα στο σύνολό τους για τη διατύπωση θετικής γνώμης.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβάλλονται από τους υποψηφίους, είναι αντίγραφα:

α) του διπλώματος της αναγνωρισμένης σχολής προπονητών της αλλοδαπής και επίσημης μετάφρασης αυτού και

β) του ξενόγλωσσου αναλυτικού προγράμματος σπουδών όπου θα πρέπει να περιλαμβάνονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες/βεβαιώσεις που αναφέρονται στο Ε.3, Ε.4, Ε.5 και Ε.6, συνοδευόμενα από την επίσημη μετάφραση τους στην Ελληνική γλώσσα.

Σε περίπτωση που στο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών δεν περιέχονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες, αυτές μπορούν να βεβαιώνονται με αντίστοιχα έγγραφα ξενόγλωσσα και επίσημα μεταφρασμένα.

 

 


Η Επιτροπή Ισοτιμιών επανεξετάζει ενστάσεις ή υποθέσεις που έχουν κριθεί από προηγούμενη σύνθεση της Επιτροπής, εφόσον προκύψουν νέα στοιχεία, οι οποίες διαβιβάζονται αρμοδίως από την υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού προς επανεξέταση.

Εκκρεμείς υποθέσεις και αιτήσεις οι οποίες έχουν υποβληθεί στην υπηρεσία μας πριν την δημοσίευση της παρούσης απόφασης, εξετάζονται σύμφωνα με τα ανωτέρω προαναφερόμενα κριτήρια που καθορίζονται στην παρούσα απόφαση.

 

ESOS

 

Πως να πάρετε δυο πτυχία με ένα επιπλέον χρόνο σπουδών
Πως να πάρετε δυο πτυχία με ένα επιπλέον χρόνο σπουδών

Πως να πάρετε δυο πτυχία με ένα επιπλέον χρόνο σπουδών

«Ένας φοιτητής που σπουδάζει στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο να μπορεί να πάει για ένα επιπλέον χρόνο στο Colombia, κι έτσι ο φοιτητής θα πάρει δύο πτυχία».
Για σημαντικές συνεργασίες της Ελλάδας με πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού μίλησε η Νίκη Κεραμέως χθες στο «MEGA Καλημέρα» σημειώνοντας ότι «μέσω της παρουσίας μας στην Αμερική πετύχαμε στενότερη συνεργασία της Ελλάδος με κορυφαία πανεπιστήμια της Αμερικής. Πάνω από 30 αμερικανικά πανεπιστήμια, όπως είναι το Χάρβαρντ, το Γέιλ έρχονται για συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια».


Η κ. Κεραμέως έδωσε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα συνεργασίας που συμφωνήθηκε με τα πανεπιστήμια της Αμερικής. «Ένας φοιτητής που σπουδάζει στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο να μπορεί να πάει για ένα επιπλέον χρόνο στο Colombia, κι έτσι ο φοιτητής θα πάρει δύο πτυχία».


Επίσης, η Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε και στη συνεργασία του πανεπιστημίου Αθηνών με το πανεπιστήμιο του Γέιλ σε θέματα επιδημιολογίας, ενώ ήδη στη χώρα μας υπάρχουν δύο αγγλόφωνες Ιατρικές σχολές.

«Γίνεται η χώρα μας ένας παγκόσμιος φάρος εκπαίδευσης στην Μεσόγειο, στην Ευρώπη, που θα προσελκύει κόσμο» επισήμανε η Νίκη Κεραμέως.

 

Σύμφωνα με την υπουργό ο σκοπός της άφιξης όλων αυτών των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων του εξωτερικού είναι είτε για να εμβαθύνουν την υφιστάμενη συνεργασία που υπάρχει είτε για να συνάψουν νέες συνεργασίες.

Επεξήγησε η υπουργός Παιδείας ότι στο φάσμα των νέων συνεργασιών περιλαμβάνονται: «Θερινά προγράμματα, προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών, καθηγητών, ερευνητών, κοινά προγράμματα σπουδών».

Στη συνέχεια η Ν. Κεραμέως έδωσε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα συνεργασίας που συμφωνήθηκε με τα πανεπιστήμια της Αμερικής. «Ένας φοιτητής που σπουδάζει στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο να μπορεί να πάει για ένα επιπλέον χρόνο στο Colombia, κι έτσι ο φοιτητής θα πάρει δύο πτυχία».

Η Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε και στη συνεργασία του πανεπιστημίου Αθηνών με το πανεπιστήμιο του Γέιλ σε θέματα επιδημιολογίας ενώ τόνισε ότι ήδη στην χώρα μας υπάρχουν δύο αγγλόφωνες Ιατρικές σχολές.

«Γίνεται η χώρα μας ένας παγκόσμιος φάρος εκπαίδευσης στην Μεσόγειο, στην Ευρώπη, που θα προσελκύει κόσμο» κατέληξε

ΝΕΟ μάθημα που μπαίνει στα σχολεία και θα ξεκινά από το Νηπιαγωγείο
ΝΕΟ μάθημα που μπαίνει στα σχολεία και θα ξεκινά από το Νηπιαγωγείο

Ένα καινούριο μάθημα μπαίνει στα σχολεία – Το Πρόγραμμα Σπουδών «Περιβάλλον και Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη» θα εφαρμοσθεί σε όλα τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια της χώρας από το σχολικό έτος 2022-2023 σύμφωνα με την απόφαση ΦΕΚ .

Σύμφωνα με την απόφαση οι στόχοι του Προγράμματος Σπουδών θα ολοκληρώνονται σταδιακά με συγκεκριμένο βηματισμό για κάθε τάξη από το Νηπιαγωγείο μέχρι και τη Γ΄ Γυμνασίου. Κ

Η εφαρμογή του Προγράμματος Σπουδών και η συμμετοχή των μαθητών θα γίνει με δύο τρόπους:

Α. με σχέδια εργασίας μικρής χρονικής διάρκειας, στο πλαίσιο των γνωστικών αντικειμένων,

Β. με μεγαλύτερα σχέδια εργασίας για την ολιστική προσέγγιση ενός περιβαλλοντικού ζητήματος και προβλήματος στο πλαίσιο των «Εργαστηρίων Δεξιοτήτων» και των «Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων» Η απόφαση αναφέρει ότι: «είναι μάθημα με την έννοια της ένταξής του στο ωρολόγιο πρόγραμμα αλλά είναι πολύτιμο εργαλείο/καταστατικός χάρτης των εκπαιδευτικών για την ευόδωση στόχων με προσανατολισμό την αειφόρο ανάπτυξη σε όλο το εύρος των μαθημάτων των ωρολογίων προγραμμάτων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης». «Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα Σπουδών, είναι πολύ σημαντικό και κεφαλαιώδες, καθώς υπηρετεί ακριβώς αυτή τη βασική στόχευση, κάθετα ως προς όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και οριζόντια ως προς όλα τα γνωστικά αντικείμενα κάθε τάξης». Σκοπός της εκπόνησης του Προγράμματος Σπουδών είναι: η καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών/-τριών η διαμόρφωση περιβαλλοντικά ενήμερων μαθητών/-τριών-πολιτών, ικανών να λαμβάνουν αποφάσεις και να συμμετέχουν με δράσεις σε περιβαλλοντικά ζητήματα και προβλήματα.

ΦΕΚ

 

Καλή σχολικη χρονιά
Καλή σχολικη χρονιά

Καλή σχολική χρονιά σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς!!!

Να έχουμε μια όμορφη δημιοργική χρονιά

 

Επαγγέλματα του μέλλοντος, Διεπιστημονικότητα και Πανελλαδικές
Επαγγέλματα του μέλλοντος, Διεπιστημονικότητα και Πανελλαδικές

Στον απόηχο των φετινών Πανελλαδικών, πολλοί είναι οι μαθητές που έχουν πιο συγκεκριμένη εικόνα πλέον για την ακαδημαϊκή τους πορεία αλλά σημαντικός είναι και ο αριθμός των μαθητών που δεν βρεθήκαν τελικά στο τμήμα της επιθυμίας τους και σκέφτονται τα επόμενα τους βήματα. Παραδοσιακά, ένα από τα βασικά κριτήρια επιλογής των τμημάτων είναι οι προοπτικές, η απασχολησιμότητα και η σύνδεση με την αγορά εργασίας. Συχνά περιζήτητες ειδικότητες αναφέρονται ως επαγγέλματα του μέλλοντος ενώ προγράμματα σπουδών που σχετίζονται σε αυτά τα επαγγέλματα προσελκύουν το ενδιαφέρον των μαθητών.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια αναδύεται -όλο και περισσότερο- στις συνειδήσεις των μαθητών αλλά και των φοιτητών, η σπουδαιότητα της διεπιστημονικότητας του βασικού πτυχίου. Πρακτικά δηλαδή, μέσω μεταπτυχιακών, επαγγελματικών ή άλλων προγραμμάτων, ο απόφοιτος πλέον μπορεί να μετακινηθεί σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς από όσους ενδεχομένως πιστεύει.

Για παράδειγμα, δεν είναι σπάνιο ή παράξενο, ένας απόφοιτος Αγγλικής Φιλολογίας διεπιστημονικά μέσω ενός μεταπτυχιακού να δραστηριοποιηθεί σε επαγγελματικούς ρόλους που αφορούν σε marketing, HR κ.λπ. και όχι μόνο στην κλασική διέξοδο της εκπαίδευσης.

Η επιστημονική ομάδα της EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας, ανέδειξε και υπογραμμίζει διαρκώς τη διεπιστημονικότητα στο σχεδιασμό της καριέρας και στον επαγγελματικό προσανατολισμό των μαθητών και των φοιτητών καθώς τους βοηθάει να «χτίσουν» μια διαφοροποιημένη σταδιοδρομία. Μια σταδιοδρομία με διαθεματικές γνώσεις και δεξιότητες που συνδυάζουν διαφορετικά γνωστικά πεδία και τους καθιστά περιζήτητους στην αυριανή αγορά εργασίας.

Ακολούθως, παραθέτουμε, επιγραμματικά, κάποια παραδείγματα ανα κλάδο, για να αντιληφθεί ο κάθε ενδιαφερόμενος, πως το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών - επι της ουσίας- είναι απλά το πρώτο βήμα. Από κει και έπειτα, στη συντριπτική πλειοψηφία των τμημάτων, μπορούμε να μεταπηδήσουμε διεπιστημονικά και σε πιο δυναμικούς κλάδους.

Ο κλάδος του Τουρισμού είναι ένα κλασικό παράδειγμα για την εφαρμογή της διεπιστημονικότητας. Ξεκινώντας από παραδοσιακά θεωρητικά τμήματα όπως π.χ. Φιλολογίας ή τμήματα Οργάνωσης & Διοίκησης επιχειρήσεων, ένας απόφοιτος μπορεί μέσω ενός μεταπτυχιακού στο Tourism Management, να εργαστεί στον Τουριστικό κλάδο, σε ένα εντελώς διαφορετικό πεδίο από π.χ. ένα φροντιστήριο.

Από τμήματα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Στατιστικής να εργαστώ στον κλάδο της Αναλογιστικής ή/και Ασφαλιστικής. Ξεκινώντας από ένα τμήμα Γεωπονίας, να φοιτήσω σε πολλά και καινοτόμα Μ.Π.Σ. που έχουμε στα ΑΕΙ της χώρας μας για εμβάθυνση σε πεδία όπως τα Συστήματα Διαχείρισης Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων.

Από την άλλη, ο απόφοιτος της Φαρμακευτικής και της Χημείας να ακολουθήσει πεδία όπως η τοξικολογία κ.ο.κ. Παράλληλα, πολλά δυναμικά επαγγέλματα όπως π.χ. ο Φαρμακευτικός μηχανικός, ο Τηλε-ιατρός, ο Νοσηλευτής γηριατρικής, ο Μηχανικός βιομηχανικού σχεδιασμού, ο Βιογενετιστής, εκ των πραγμάτων, δε στηρίζονται αποκλειστικά και μόνο σε ένα πρόγραμμα σπουδών αλλα προαπαιτούν συνδυαστικά γνώσεις -είτε μέσω εξειδίκευσης είτε μέσω μετεκπαίδευσης- τους προκειμένου να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να τα ασκήσουν αποτελεσματικά.

Συνεπώς, έστω και αν ως υποψήφιοι δεν μπορέσετε να βρεθείτε στο πρόγραμμα σπουδών ή στο επιστημονικό πεδίο που σας ενδιαφέρει, να μην ξεχνάτε πως μέσα από τη διεπιστημονικότητα και τον εύστοχο επαγγελματικό προσανατολισμό, ενδεχομένως να φτάσετε μελλοντικά στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Εξάλλου, στην ηλικία των 18 απλά κάνουμε το πρώτο βήμα από τα πολλά στη καριέρα μας. Με τη συνδρομή εξειδικευμένων επιστημόνων και ειδικών, μπορεί αυτό το βήμα να είναι και το καλύτερο δυνατό!

 

alfavita

 

Παλαιό Φάληρο Νέα Σμύρνη