Εκπαιδευτικά Νέα

ΝΕΟ μάθημα που μπαίνει στα σχολεία και θα ξεκινά από το Νηπιαγωγείο
ΝΕΟ μάθημα που μπαίνει στα σχολεία και θα ξεκινά από το Νηπιαγωγείο

Ένα καινούριο μάθημα μπαίνει στα σχολεία – Το Πρόγραμμα Σπουδών «Περιβάλλον και Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη» θα εφαρμοσθεί σε όλα τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια της χώρας από το σχολικό έτος 2022-2023 σύμφωνα με την απόφαση ΦΕΚ .

Σύμφωνα με την απόφαση οι στόχοι του Προγράμματος Σπουδών θα ολοκληρώνονται σταδιακά με συγκεκριμένο βηματισμό για κάθε τάξη από το Νηπιαγωγείο μέχρι και τη Γ΄ Γυμνασίου. Κ

Η εφαρμογή του Προγράμματος Σπουδών και η συμμετοχή των μαθητών θα γίνει με δύο τρόπους:

Α. με σχέδια εργασίας μικρής χρονικής διάρκειας, στο πλαίσιο των γνωστικών αντικειμένων,

Β. με μεγαλύτερα σχέδια εργασίας για την ολιστική προσέγγιση ενός περιβαλλοντικού ζητήματος και προβλήματος στο πλαίσιο των «Εργαστηρίων Δεξιοτήτων» και των «Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων» Η απόφαση αναφέρει ότι: «είναι μάθημα με την έννοια της ένταξής του στο ωρολόγιο πρόγραμμα αλλά είναι πολύτιμο εργαλείο/καταστατικός χάρτης των εκπαιδευτικών για την ευόδωση στόχων με προσανατολισμό την αειφόρο ανάπτυξη σε όλο το εύρος των μαθημάτων των ωρολογίων προγραμμάτων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης». «Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα Σπουδών, είναι πολύ σημαντικό και κεφαλαιώδες, καθώς υπηρετεί ακριβώς αυτή τη βασική στόχευση, κάθετα ως προς όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και οριζόντια ως προς όλα τα γνωστικά αντικείμενα κάθε τάξης». Σκοπός της εκπόνησης του Προγράμματος Σπουδών είναι: η καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών/-τριών η διαμόρφωση περιβαλλοντικά ενήμερων μαθητών/-τριών-πολιτών, ικανών να λαμβάνουν αποφάσεις και να συμμετέχουν με δράσεις σε περιβαλλοντικά ζητήματα και προβλήματα.

ΦΕΚ

 

Καλή σχολικη χρονιά
Καλή σχολικη χρονιά

Καλή σχολική χρονιά σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς!!!

Να έχουμε μια όμορφη δημιοργική χρονιά

 

Επαγγέλματα του μέλλοντος, Διεπιστημονικότητα και Πανελλαδικές
Επαγγέλματα του μέλλοντος, Διεπιστημονικότητα και Πανελλαδικές

Στον απόηχο των φετινών Πανελλαδικών, πολλοί είναι οι μαθητές που έχουν πιο συγκεκριμένη εικόνα πλέον για την ακαδημαϊκή τους πορεία αλλά σημαντικός είναι και ο αριθμός των μαθητών που δεν βρεθήκαν τελικά στο τμήμα της επιθυμίας τους και σκέφτονται τα επόμενα τους βήματα. Παραδοσιακά, ένα από τα βασικά κριτήρια επιλογής των τμημάτων είναι οι προοπτικές, η απασχολησιμότητα και η σύνδεση με την αγορά εργασίας. Συχνά περιζήτητες ειδικότητες αναφέρονται ως επαγγέλματα του μέλλοντος ενώ προγράμματα σπουδών που σχετίζονται σε αυτά τα επαγγέλματα προσελκύουν το ενδιαφέρον των μαθητών.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια αναδύεται -όλο και περισσότερο- στις συνειδήσεις των μαθητών αλλά και των φοιτητών, η σπουδαιότητα της διεπιστημονικότητας του βασικού πτυχίου. Πρακτικά δηλαδή, μέσω μεταπτυχιακών, επαγγελματικών ή άλλων προγραμμάτων, ο απόφοιτος πλέον μπορεί να μετακινηθεί σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς από όσους ενδεχομένως πιστεύει.

Για παράδειγμα, δεν είναι σπάνιο ή παράξενο, ένας απόφοιτος Αγγλικής Φιλολογίας διεπιστημονικά μέσω ενός μεταπτυχιακού να δραστηριοποιηθεί σε επαγγελματικούς ρόλους που αφορούν σε marketing, HR κ.λπ. και όχι μόνο στην κλασική διέξοδο της εκπαίδευσης.

Η επιστημονική ομάδα της EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας, ανέδειξε και υπογραμμίζει διαρκώς τη διεπιστημονικότητα στο σχεδιασμό της καριέρας και στον επαγγελματικό προσανατολισμό των μαθητών και των φοιτητών καθώς τους βοηθάει να «χτίσουν» μια διαφοροποιημένη σταδιοδρομία. Μια σταδιοδρομία με διαθεματικές γνώσεις και δεξιότητες που συνδυάζουν διαφορετικά γνωστικά πεδία και τους καθιστά περιζήτητους στην αυριανή αγορά εργασίας.

Ακολούθως, παραθέτουμε, επιγραμματικά, κάποια παραδείγματα ανα κλάδο, για να αντιληφθεί ο κάθε ενδιαφερόμενος, πως το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών - επι της ουσίας- είναι απλά το πρώτο βήμα. Από κει και έπειτα, στη συντριπτική πλειοψηφία των τμημάτων, μπορούμε να μεταπηδήσουμε διεπιστημονικά και σε πιο δυναμικούς κλάδους.

Ο κλάδος του Τουρισμού είναι ένα κλασικό παράδειγμα για την εφαρμογή της διεπιστημονικότητας. Ξεκινώντας από παραδοσιακά θεωρητικά τμήματα όπως π.χ. Φιλολογίας ή τμήματα Οργάνωσης & Διοίκησης επιχειρήσεων, ένας απόφοιτος μπορεί μέσω ενός μεταπτυχιακού στο Tourism Management, να εργαστεί στον Τουριστικό κλάδο, σε ένα εντελώς διαφορετικό πεδίο από π.χ. ένα φροντιστήριο.

Από τμήματα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Στατιστικής να εργαστώ στον κλάδο της Αναλογιστικής ή/και Ασφαλιστικής. Ξεκινώντας από ένα τμήμα Γεωπονίας, να φοιτήσω σε πολλά και καινοτόμα Μ.Π.Σ. που έχουμε στα ΑΕΙ της χώρας μας για εμβάθυνση σε πεδία όπως τα Συστήματα Διαχείρισης Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων.

Από την άλλη, ο απόφοιτος της Φαρμακευτικής και της Χημείας να ακολουθήσει πεδία όπως η τοξικολογία κ.ο.κ. Παράλληλα, πολλά δυναμικά επαγγέλματα όπως π.χ. ο Φαρμακευτικός μηχανικός, ο Τηλε-ιατρός, ο Νοσηλευτής γηριατρικής, ο Μηχανικός βιομηχανικού σχεδιασμού, ο Βιογενετιστής, εκ των πραγμάτων, δε στηρίζονται αποκλειστικά και μόνο σε ένα πρόγραμμα σπουδών αλλα προαπαιτούν συνδυαστικά γνώσεις -είτε μέσω εξειδίκευσης είτε μέσω μετεκπαίδευσης- τους προκειμένου να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να τα ασκήσουν αποτελεσματικά.

Συνεπώς, έστω και αν ως υποψήφιοι δεν μπορέσετε να βρεθείτε στο πρόγραμμα σπουδών ή στο επιστημονικό πεδίο που σας ενδιαφέρει, να μην ξεχνάτε πως μέσα από τη διεπιστημονικότητα και τον εύστοχο επαγγελματικό προσανατολισμό, ενδεχομένως να φτάσετε μελλοντικά στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Εξάλλου, στην ηλικία των 18 απλά κάνουμε το πρώτο βήμα από τα πολλά στη καριέρα μας. Με τη συνδρομή εξειδικευμένων επιστημόνων και ειδικών, μπορεί αυτό το βήμα να είναι και το καλύτερο δυνατό!

 

alfavita

 

Πώς ανοίγουν τα σχολεία τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου
Πώς ανοίγουν τα σχολεία τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου

Χωρίς υποχρεωτική χρήση μάσκας και με συστάσεις για διενέργεια self test περίπτωση συμπτωμάτων ανοίγουν τα σχολεία τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου.

Η κυβέρνηση έκανε δεκτή την εισήγηση της Επιτροπής των Ειδικών του υπουργείου Υγείας για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων ενόψει της νέας χρονιάς.

Ήδη με δηλώσεις τους τα κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν εδώ και αρκετές ημέρες ότι τα σχολεία, όπως και οι υπόλοιπες δραστηριότητες, θα πρέπει να λειτουργούν όσο πιο κοντά γίνεται στην κανονικότητα, ενώ οι όποιες παρεμβάσεις θα είναι στοχευμένες.

Άλλωστε, όπως ανακοινώθηκε, τα υγειονομικά μέτρα θα επανεξεταστούν σε περίπτωση αλλαγής των επιδημιολογικών δεδομένων.

Πώς ανοίγουν τα σχολεία στις 12 Σεπτεμβρίου

Τα υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας εξέδωσαν από κοινού ανακοίνωση για το άνοιγμα των σχολείων.

Πιο αναλυτικά:

Η Κυβέρνηση κάνει αποδεκτή την ομόφωνη εισήγηση για τα σχολεία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, η οποία συνεδρίασε την Τρίτη.

Έτσι:

Παραμένει προαιρετική η χρήση προστατευτικής μάσκας.
Ως γενική οδηγία, όταν ένα παιδί εμφανίσει συμπτώματα παραμένει σπίτι (όπως ισχύει με κάθε περίπτωση ίωσης ή λοίμωξης).
Συστήνεται η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου σε περίπτωση συμπτωμάτων.
Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, εφαρμόζονται τα μέτρα απομόνωσης που ισχύουν για τον γενικό πληθυσμό, δηλαδή παραμονή σε απομόνωση επί πέντε ημέρες τουλάχιστον και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα. Μετά την πάροδο πέντε ημερών απομόνωσης και εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο χωρίς την χρήση αντιπυρετικών, διακοπή απομόνωσης. Επιστροφή στο σχολείο με υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε ημέρες από την λήξη της απομόνωσης.
Τήρηση της υγιεινής των χεριών.
Επαρκής αερισμός των χώρων, σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες.
Τα υγειονομικά μέτρα θα επανεξεταστούν σε περίπτωση αλλαγής των επιδημιολογικών δεδομένων.

Περαιτέρω λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στην υπό έκδοση Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Καθορισμός εξεταστέας ύλης για το έτος 2023
Καθορισμός εξεταστέας ύλης για το έτος 2023

Καθορισμός εξεταστέας ύλης για το έτος 2023 για τα μαθήματα που εξετάζονται πανελλαδικά για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αποφοίτων Γ’ τάξης Ημερησίου Γενικού Λυκείου και Γ’ τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου.


Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η εξεταστέα ύλη για το έτος 2023 για τα μαθήματα που εξετάζονται στις Πανελλαδικές 2023 για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αποφοίτων Γ’ τάξης Ημερησίου Γενικού Λυκείου και Γ’ τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου.

Δείτε ΕΔΩ

 

alfavita

Παλαιό Φάληρο Νέα Σμύρνη